jul 252012
 

[singlepic id=462 w=320 h=240 float=right]s’Morgens al om half acht op en de was in de wasmachine gedaan. Er is er maar 1 en als iemand me voor is dan kan ik 2 uur wachten. Nu was om half 10 de was klaar, had ik de fiets helemaal nagekeken en klaar om 10 uur de boot te nemen naar Dubrovnik.

Deze ging eerst nog naar 3 andere havenplaatsjes, zodat ik voor €10 met de terugweg inbegrepen een rondvaart van 2 uur heb gehad.

Dubrovnik is echt de moeite van het bekijken waard. Een heel mooie oude binnenstad volledig omringd door hoge muren.
Maar wat een mensen en wat een hitte.
[singlepic id=470 w=320 h=240 float=left]
Na 3 uurtjes rondlopen en terrasjes had ik het gezien en verlangde naar een koele duik. Nou ja zo koel is het ook al niet meer, 24 graad.
Teruggekomen op de camping eerst dus omkleden en 100 meter naar beneden.
Mtylini is een gezellig badplaatsje met mooi strand. Daarna 100meter naar boven en toen weer 100 meter naar beneden, omdat ik beneden wilde eten.
Nadat ik de 100 meter weer omhoog was geklommen, kon ik niet zeggen dat ik een rustdag had gehad, maar wel genoten en andere spieren aan het werk gezet.

 Gepubliceerd door op 25 juli 2012 om 3:49 pm
jul 242012
 

1038 – 1139 (101)[singlepic id=474 w=320 h=240 float=right]
gem 17.5 Top 56

Helaas vergeten de avond van te voren uit te checken en de receptie gaat pas om 8 uur open.
Lig je 6 uur klaar wakker gereed om te vertrekken en het zou weer een warme dag worden.
Helaas, pindakaas.

Om 8 uur eindelijk op pad en gelijk een stevige klim richting Dubrovnik. Aan de andere kant van het schiereiland waar Dubrovnik ligt, is de echte haven. Hier lagen de echte grote cruiseschepen. De nieuw Amsterdam van de Holland Amerika lijn was net aan het aanleggen.
Verder langs de kust op weg naar het schiereiland Peljesac.

Bij binnenkomst van Peljesac komt  het mooie vestingstadje Ston, welke deel uitmaakte van de noordelijke defensielijn van Dubrovnik. Een heel lange stadsmuur getrokken over een hoge berg.
[singlepic id=478 w=320 h=240 float=left]
De camping op Brijesta leek niet echt aantrekkelijk. Lege camping alles gesloten en geen mens te zien. Op de fiets nog eens 20 km te fietsen in de bloedhitte terwijl je al 100 gereden heb is echter nog veel minder aantrekkelijk.
Maar na enig zoeken vond ik iets verder op een Duits koppel, die al 5 weken in dit plaatsje verbleven en helemaal weg waren van de rust en omgeving.

Zij wisten de eigenaar van de camping op te sporen en 10 minuten later zat ik aan het bier. Voor de pasta had hij nog een saus voor me en zo had ik een hele camping voor mij alleen, een stevige maaltijd en zoveel bier als ik wilde drinken. Heerlijk gezwommen en een heel mooie zonsondergang begeleid door mooie trompetmuziek van de Duitser. Daarna nog iets te lang met de eigenaar en het Duitse koppel zitten kletsen.
Toch weer een byzondere ervaring. De volgende ochtend lag om 6 uur een vers brood op de tafel bij de tent

 Gepubliceerd door op 24 juli 2012 om 9:38 pm
jul 232012
 

km 1139 – 1207 (68)[singlepic id=484 w=320 h=240 float=right]
Gem 16.2 Top 55

Weer op tijd weg om van de relatieve koelte te genieten (26C) Een mooie tocht maar met een flinke beklimming.

Aangekomen in Trpanje waar ik de ferry naar Ploce, het vaste land zou nemen, ontmoette ik Tom en Mustafa.
Tom organiseert elk jaar voor belangstellenden een 14 daagse fietstrip door Croatie.
Hij kwam met het idee om over het eiland Hvar te fietsen, dat deed hij en zijn groep ook de volgende dag.
[singlepic id=644 w=320 h=240 float=left]
Het was een stuk rustiger en mooiere weg dan de kustweg en door de ferry oversteek ook een stuk korter.
Vanaf dat moment ben ik die dag en de volgende dag met die groep meegereden.
In Drvenik hebben we de oversteek gemaakt naar Hvar.

Zij hadden al overnachting geboekt in Sucuraj.

[singlepic id=487 w=320 h=240 float=right]

Ik ben nog 5 km doorgefietst naar camping Mtali.
Tent opgezet aan het water, eten gekookt, gezwommen en nog lekker in de ondergaande zon gezeten.
[singlepic id=491 w=320 h=240 float=left]

 Gepubliceerd door op 23 juli 2012 om 5:01 pm
jul 222012
 

km 1208 – 1280 (72)[singlepic id=492 w=320 h=240 float=right]
Gem 16.7 Top 57

Ik wilde vroeg weg, maar had me iets verslapen. Maar om 8 uur zat ik dan op de fiets.
Begon gelijk weer met een heel lastige klim en aan het eind werd ik ingehaald door de groep Amerikanen, die reden op lichte fietsen en bijna zonder bepakking, dat scheelt zo een 20 kg.
Dus ik hoefde me niet te schamen, dat ik ingehaald werd. In de afdaling haalde ik iedereen weer in dankzij mijn gewicht.
Op Hvar staan heel veel wilde lavendel of het is verwilderd, want ze stonden niet zo dat ze makkelijk geplukt kunnen worden. Maar het rook heerlijk.
De Amerikaanse groep had hun verblijf in Jelsa, dus namen we na een laatste drankje (en voor mij) nog een verkoelende duik in het water, afscheid van elkaar.

De ferry van Starigrad naar Split ging de volgende ochtend al om 7.45uur. Dus het zou fijn zijn om een beetje dichtbij een camping te vinden. En ik vond er een in het centrum van Starigrad, 5 minuten fietsen van de ferry.
Het was 3 uur toen ik in Starigrad aankwam, eerst nog een late lunch bij de pizeria met heel snel internet. Ik heb nog maar een 2e pilsje gedronken.
Daarna op de camping de dagelijkse bezigheden gedaan en nog even gezwommen. [singlepic id=494 w=320 h=240 float=left]
Boodschapppen doen is altijd het zelfde drama, wat je zoekt hebben ze nooit en uiteindelijk eindig je altijd met pasta en een pot bolognese saus.
Ik had daar dit keer geen zin meer in, dus besloten om maar weer naar de pizeria te gaan, omdat ze daar tenminste ook snel internet hebben.
Starigrad is een erg gezellig havenplaats, waar veel zeilschepen aanleggen. Na het concert van de plaatselijke fanfare vroeg naar bed ,omdat ik de volgende dag om 6 uur op moest.

 Gepubliceerd door op 22 juli 2012 om 6:57 pm
jul 212012
 

km 1280 -1288[singlepic id=496 w=320 h=240 float=right]

Vanwege de 19 uitzonderlijk warme dagen, had ik het plan opgepakt om een eindje met de trein het binnenland in te gaan in de hoop op iets koelte.
Eerst moest ik nog van het eiland Hvar af. De boot ging om 7.45uur, dus weer vroeg uit bed.
Om 7.15 uur bij de haven, nog geld getrokken en mijn uitgestelde ontbijt genomen.
Aangekomen in Split informatie gevraagd over de treinen. Het blijkt, dat er alleen fietsvervoer was in de nachttreinen.
Ik zou dan rond half 2 ‘s nachts in de buurt van Plitvice gedropt worden. Nu houd ik wel van een avontuur, maar dit leek me niks. Dus vragen naar busverbindingen. Die ging om 12 uur ‘s middags, maar of de fiets mee mocht besliste de chauffeur.
Op hoop van zegen dus maar. Het was pas 10 uur, dus tijd genoeg om Split te zien. Moest wel alles met de fiets doen en dat belemmerde.
De enige echte bezienswaardigheid in Splt is de ommuurde kathedraal en daar waren erg veel trappen. Toch wel in geslaagd om de mooiste plekjes te bekijken.
[singlepic id=500 w=320 h=240 float=left]
Om 10 voor 12 naar de bus en vragen of de fiets mee kon.
Nu zijn er 2 soorten mensen op deze aarde . De ene groep ziet langeafstandsfietsers als geweldige interessante mensen, waar je respect voor mag hebben en de andere groep vinden ze maar landlopers.
Ik vroeg het aan de conducteur en die keek me aan of ik een landloper was, nee dus. Toen vroeg ik het aan de chauffeur en die keek me vol respect aan, dus ja, want de chauffeur is de baas. Na nog wat Croatish heen en weer gepraattussen chauffeur en condicteur ging de fiets in de kofferruimte.
Na een rit, langs mooie plekjes, die ik graag met de fiets had bereden, maar ook over een heel hoge en steile bergrug, die ik niet graag had gereden, werd ik om 4 uur in Gracac uit de bus gezet.
Nu zijn er die Amerikaanse films, waarin iemand midden in de woestijn uit de bus stapt en dan om zich heen kijkt en denkt waar ben ik nu dan terechtgekomen.
Zo voelde ik me dus ook. Aan de ene kant een totaal vervallen en verlaten motel en aan de andere kant een wel vervallen, maar niet verlaten cafe.
Gevraagd waar ik onderdak kon krijgen, verwees ze me naar het motel.
Huh, nou ja, dan maar eens aan alle deuren voelen. Onnodig want binnen was het een grote rotzooi.
Nog even verder rondgefietst en waarachtig nog een levend wezen. Die wist me te vertellen, dat er verderop iemand was die sobes (kamers) aanbood.
En waarachtig daar was ook leven. Aan de man gevraagd of ze nog sobes te huur hadden, maar hij keek me aan alsof ik een landloper was.
Gelukkig kwam de vrouw er aan lopen en keek me met bewonderende ogen aan. En de vrouw is de baas.
Ik kreeg een hele bovenverdieping met eigen badkamer en keuken. Er bleek zelfs nog een supermarkt in het dorp, dus ik heb heerlijk aardappeltjes, boontjes en visfilet voor mezelf kunnen koken. Zelfs kon ik via sateliet tv duitsland- griekenland kijken.
Die wedstrijd heb ik dus niet afgekeken. Ik had erg graag gezien hoe Merkel had gekeken als Duitsland klop had gehad van de grieken

 Gepubliceerd door op 21 juli 2012 om 7:17 pm
jul 202012
 

km 1288 – 1382 (94)[singlepic id=505 w=320 h=240 float=right]
Gem 18 Top 47

Om 7 uur zat ik alweer op de fiets, want het zou wel weer een hete dag worden.
Maar oh wonder, na 18 dagen geen wolkje aan de hemel gezien te hebben, was het ineens zomaar bewolkt.De wolken gingen zelfs voor de zon langs en ik kon zo maar uit de zon fietsen. De temperatuur reageerde ook zoals het hoort. In plaats van temperaturen boven de 30 graad om 9 uur, was het nu nog maar 24 graad. Een heerlijke temperatuur om te fietsen.
Helaas kan het niet helemaal perfect zijn, want er stond een stevige noordenwind. Precies de richting waar ik naar toe moest.
Nou ja, misschien wordt het nog eens ideaal. Afgezien van een paar stevige klimmetjes, liep het traject redelijk vlak.Onderweg diverse fietsers tegengekomen, met Fernando (Spanjaard dus) nog een leuk gesprek gehad, over fietsen en de route natuurlijk.
Onderweg weinig interessante dorpjes, wel mooie omgeving, dus snel op plek van bestemming.[singlepic id=506 w=320 h=240 float=left]
Nog een wasje gedaan en wat mailtjes en de site geupdate, bij een redelijk goede internetverbinding.
Voor 70 kuna (= €10) een heerlijke forel gegeten.De kampwinkel had alleen maar pasta en daar had ik eens geen zin in en de supermarkt was een paar kilometer bergop fietsen en daar had ik helemaal geen zin meer in.
Tent staat in een mooi groen dal, nu maar hopen dat het niet gaat stortregenen. Is niet helemaal uitgesloten.

 Gepubliceerd door op 20 juli 2012 om 7:30 pm
jul 192012
 

km 1382 – 1398 (16)[singlepic id=511 w=320 h=240 float=right]

Voor het eerst een beetje uitgeslapen, maar om 8 uur geen rust meer en opgestaan. Vers brood gehaald en rustig ontbeten. Daarna handwasje gedaan en andere kleren en beddegoed gelucht.
Daarna op weg naar Plitvice. Een dag eerder had Fernando nog gewaarschuwd voor de steile klim naar Plitvice. Pas zonder bagage merk je echt goed het verschil om 25 kg mee te moeten slepen bergop.
Plitvice is echt een prachtig stuk natuur.
Een groot bovenmeer, een groot benedenmeer en nog een groot aantal tussenmeertjes, allemaal verbonden met mooie watervallen, hoog, breed, klein, groot. Je had ze in alle maten.
Alle meren met glashelder water, met duizenden forellen in alle maten en een aantal grote karpers.
Van 10 tot 4 uur daar rondgelopen met steeds nieuwe uitzichtspunten.
Wordt nog een toer om de mooiste foto’s uit te zoeken, die op deze site gezet gaan worden.
De terugweg ging uitermate gemakkelijk, bijna alleen de remmen nodig. s’Avonds 1 van de volgroeide forellen gegeten in het restaurant op de camping. Vroeg naar bed, want morgen weer warme dag, dus vroeg op.
[singlepic id=509 w=320 h=240 float=left][singlepic id=514 w=320 h=240 float=right]

 Gepubliceerd door op 19 juli 2012 om 7:36 pm
jul 182012
 

Km 1398 – 1503 (105)[singlepic id=529 w=320 h=240 float=right]
Gem 19.8 Top 52
25 juni

Weer heel goede nachtrust gehad. Het nieuwe lucht matras slaapt echt lekker.
Ook de campings zijn erg rustig en rustig gelegen. Wat een verschil met vorig jaar waar altijd een haan, trein, snelweg of boot je uit de slaap hield.
Om 8 uur gegeten en gepakt en weer op weg.
Ik voelde gelijk, dat ik goede benen had. Geen enkel spoor van de lange wandeling de dag ervoor en de 1400 km gefietst tot nu.
De route was heuveltje op en af zonder echt zware beklimmingen.
Was blij dat ik na 20 km eindelijk van de hoofdweg kon en het geraas van al het verkeer kwijt was.
De klimmetjes werden nu wel venijniger maar minder lang. De natuur was wel veel mooier.
Een dag eerder een leuk gesprek met een paar nederlanders, die iets meer het binnenland waren ingegaan. Zij hadden nog veel sporen teruggezien van de laatste oorlog. Zelf had ik daar nog niet zo op gelet, maar nu ik er op ging letten viel me op, dat veel huizen netjes gestucadoord zijn. Toen ik een oud huis zag vol met kogelgaten, begreep ik de reden van die pas gestucadoorde huizen. Ook opvallend het groot aantal huizen, dat nog in aanbouw is. Allemaal met grote rode bakstenen. Ook weer beter kijkend viel dan weer op, dat de fundering bijna altijd nog oud is.
Dus door oplettender te kijken vallen toch nog wel gevolgen van de oorlog op.[singlepic id=531 w=320 h=240 float=left]
Bij het plaatsje Slunj even gestopt om de groot aantal watervallen te bekijken.Plitvice in het klein, maar nu in een stadje. Ook hier werd, zoals op elke toeristische plek, een bus Chinezen losgelaten, om met het fototoestel voor de neus honderden foto’s te maken, waar vervolgens niet meer naar gekeken, omdat ze niet meer weten waar en wanneer ze zijn genomen.
Een oudere Chinese vrouw lette minder op de natuur, maar viel op een oudere, bruinverbrande wereldreiziger op een fiets. En daar moest en zou ze mee op de foto. Dus kreeg ik een arm om mijn nek, werd stevig omhelst en een ander Chineesje moest daar een foto van maken. Als dank kreeg ik nog een stevige pakkerd. Maar dat leek een aantal jonge chineesjes ook leuk, zodat ik daarna onder veel chinees gegiegel, nog een paar keer stevig omarmt op de foto ging.kroatie_073
p1000384Verder een iets te lange maar goede rit gehad. Camping was erg matigjes en tege forse betaling mijn kuna’s moeten inwisselen bij een benzine pomp.
ENNNNNN…:… Het begon te regenen in Slovenie. Hopelijk een buitje, die de hitte verjaagt.

 Gepubliceerd door op 18 juli 2012 om 8:36 pm
feb 262012
 

Het langste traject is door Kroatie, 630 kmRit door Froatie

 

Vanaf de grensovergang van Herceg Novi langs de kust naar Dubrovnik een afstand van 64 km

Na een rustdag verder over het schiereiland Peljesac om een extra grensovergang naar Bosnie0-Hercegovina te voorkomen.

Daar met de ferry van Trpanj naar Ploce. Verder langs Grodac, Makarska, Omis, Solin naar Split (240 km)

Dan verder via Sibenik naar Biograd.(116km)  Hier het binnenland in richting Plitvice meren (Benkovac, Obrovac, Gracac) (155 km ) Totaal 271km

Alternatief Split Sinj (32km), Vrlika (35km) Knin (30km) (Gracac (53) Udbina(36), Plitvice (43) Totaal 235km Meer klim tot 800m, wel binnenland, meer groene wegen

Ook hier zeker een rustdag om deze meren te bezoeken. Daarna verder naar de grensovergang Zunice in Slovenie via  Rakovica,  Slunj,  Kmjak en Karlovac (106 km)

 

 Gepubliceerd door op 26 februari 2012 om 10:02 pm